De Ploeg

ploeglogo

Gedeelte van de ‘Statement van de Groninger Kunstkring De Ploeg

Het is goed dat wij met onze 90e verjaardag van De Ploeg een statement afgeven. Wij doen dit als Ploegleden af en toe geconfronteerd worden met vragen over het recht van bestaan en of de Kunstkring nu opereert als ‘Nieuwe Ploeg’.

Zoals gezegd bestaan wij 90 jaar en is de Groninger Kunstkring statutair nooit ontbonden geweest.

De Ploeg van nu is een kunstenaarsvereniging die al bestaat vanaf 1918 met leden uit de stad Groningen en de ommelanden. Het raakvlak dat de afzonderlijke ploegleden met elkaar hebben is hun kunstenaarschap en hun beeldend werk. Er is zoals in vele kunstenaarsinitiatieven van nu geen sprake meer van een gezamenlijke stijl of beeldende richting. Binnen de vereniging tref je dan ook kunst van allerlei snit. De Ploegers exposeren jaarlijks samen zowel binnen als buiten de provincie Groningen.

Ploegavonden

de Ploeg in de tuin van de Atelier/kerkBehalve rond het exposeren komen zij ongeveer tien maal per jaar bij elkaar. Deze samenkomsten zijn in de vorm van samen eten, openingen, tentoonstellingen en buitendagen. Zij treffen elkaar op Ploegavonden. Deze Ploegavonden worden de laatste tijd weer in het café gehouden, net zoals in lang vervlogen tijden.
Op de Ploegavonden is er tijd om van gedachten te wisselen over dagelijkse dingen uit de kunstenaarspraktijk, en groeien er aan de cafétafel grootse plannen voor Ploegprojecten. Sommige van deze ideeën worden binnen het bestuur verder uitgewerkt tot gezamelijke expositie projecten. Het is belangrijk om op een opbouwende manier met elkaar om te gaan, zodat vertrouwen kan ontstaan.

Activiteiten

De Ploeg van nu is een actieve vereniging die ook in de komende jaren te zien zal zijn met o.a. tentoonstellingen in Leens, Warffum en Bellingwolde en nog vele andere locaties.

Ploeg Buitendag

Op de Ploegbuitendag komen de Ploegleden bij elkaar om op lokatie te schetsen, schilderen, fotograferen en impressies op te doen voor nader uit te werken exposities. Het kan ook zo zijn dat door anderen De Ploeg uitgenodigd wordt om in hun gemeente een ploegbuitendag te houden. Zo ook verschillende malen in mijn atelier in Oostwold.

buitendag-9

Foto’s van de Ploeg Buitendag

http://www.ploeghuis.nl/

Ploegdag in mijn atelier te Oostwold 2009