Mijn biografie

Peter Wortel is geboren te Amsterdam in 1954 en heeft aan de de Rietveld Academie te Amsterdam en Academie Minerva te Groningen gestudeerd.

Thematieken in zijn werk zijn architectuur, steden en de mensen daarin. Industrie, gebouwen, havens, tunnels, trappen en doorkijkjes, judaica spreken hem aan. Maar ook het stadsleven. Steden houden naar zijn mening een onmiskenbaar verband met het doen en laten van mensen.

Hij werkt zowel ruimtelijk als op het platte vlak met allerlei verschillende soorten technieken en materialen. Zijn werk heeft vaak een monumentaal karakter. De basis ligt echter altijd bij de lijntekening. Dat komt doordat hij naar de waarneming tekent en volgt de contouren van het onderwerp. Het resulteert tot op zichzelf staande tekeningen, maar zijn tegelijkertijd zijn deze tekeningen uitgangspunten voor andere werken, in de ruime zin van het woord. Zo maakt hij reliëfs van verweerd zink, koper en aluminium. Zo ook sculpturen en installaties van glas, plastic of hout. Ook maakt hij grafiek in de vorm van hout en linosneden. Vaak combineert hij dit met sjabloon en airbrush technieken. Meestal drukt hij met de hand af met een Japanse bamboeschijf (baarn) en of met een lepel en maakt hij druksels zonder een pers te gebruiken.

Peter heeft onder andere geëxposeerd in Londen bij het Transport Museum en de Coutts Bank het Bury Museum of Art (alle drie in Engeland) en Gallery M2 in Houston en Galley Lombardi in Texas (beiden in de USA). Zie verder op mijn ‘Geselecteerde tentoonstelling lijstje’ in mijn port folio.